САХНОВЕЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як законно встановити межі земельної ділянки?

Дата: 03.02.2021 16:00
Кількість переглядів: 1479

Консультують юристи відділу «Ізяславське бюро правової допомоги».

 

Вам знайома ситуація, коли між земельними ділянками (городами) сусідів відсутні чіткі межові знаки, і кожного року під час проведення польових робіт (посадка, обробка, збір урожаю) такий стан речей призводить до загострення відносин між сусідами та виникнення спору? Іноді вони переростають у війну сусідів і до погіршення відносин між ними. Саме для того, щоб уникнути таких ситуацій, і необхідно законно встановлювати межі земельної ділянки. Пояснюємо, як це зробити, і які дії в юридичній площині необхідно вчинити.

Нормативно процедура виносу меж земельної ділянки регулюється Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, яка затверджена Наказом Держкомзему № 376 від 18.05.2010 р., Земельним кодексом України.

Статтею 106 Земельного кодексу України передбачено, що власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої ділянки сприяння у встановленні межових знаків.

Встановлення меж земельної ділянки складається із таких етапів: власнику земельної ділянки необхідно звернутися до будь-якої землевпорядної організації та укласти з нею договір на складання технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Таку організацію власник земельної ділянки може обрати самостійно. Звертаємо вашу увагу, що послуга по встановленню меж земельної ділянки є платною.

Після цього обрана власником земельної ділянки спеціалізована землевпорядна організація, користуючись технічною документацією, забезпечує встановлення межових знаків. При цьому власнику земельної ділянки необхідно пам’ятати, що відповідно до ст. 17 ЗК України «Про добросусідство», він як власник земельної ділянки повинен встановлювати межі між земельними ділянками з відома іншої сторони (сусідів) і з письмового дозволу місцевих органів самоврядування (наприклад, сільської ради, ОТГ). Тобто, перед тим, як представники землевпорядної організації здійснять виїзд на місце розташування земельної ділянки, рекомендуємо особисто власнику земельної ділянки попередити про це сусідів (у випадку напружених відносин, рекомендуємо направити таке попередження письмово поштою, щоб потім були докази того, що власник земельної ділянки повідомляв своїх сусідів), а також написати заяву до сільської ради чи ОТГ і отримати від них письмову згоду на встановлення таких меж. Крім того, попередити сусідів зобов’язана і землевпорядна організація щонайменше за 5 робочих днів до початку робіт.

Пам’ятайте! Самовільне встановлення меж є незаконним і повинно відбуватися у присутності власників (користувачів) цієї та суміжних ділянок або уповноважених ними осіб. Тобто і власник земельної ділянки, і сусіди повинні бути присутніми при встановленні межових знаків. У випадку, якщо сусіди не прийдуть у визначений час на встановлення меж, але при цьому їх було завчасно попереджено, то вважається, що таке встановлення може відбуватися без їхньої присутності, про що рекомендуємо скласти акт у довільній формі разом з представниками землевпорядної організації (можна також залучити інших свідків).

Також повідомляємо, що відповідно до чинного законодавства, власнику земельної ділянки доведеться оплачувати вартість встановлення межових знаків, оскільки він є власником земельної ділянки та замовником. А от за знаки на спільній межі власник земельної ділянки сплачує спільно з сусідом, який також є власником земельної ділянки, якщо інше не встановлено угодою між сторонами. Для того, щоб не виникало суперечок щодо цього в майбутньому, домовленість про розподіл оплати між власниками сусідніх земельних ділянок варто зафіксувати або в нотаріуса, або в сільській раді чи ОТГ. А у випадку відмови від оплати сусідів, власник земельної ділянки, що є замовником процедури встановлення меж, має право звернутися до суду з позовною заявою про стягнення з них коштів за оплату встановлення межових знаків.

Тому в першу чергу треба порозумітися між собою і вже потім зафіксувати рішення у встановленому порядку.

Якщо вам або вашим близьким потрібна правова допомога — телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 або звертайтеся до місцевих центрів та бюро. Отримати правову допомогу онлайн можна електронною поштою, у Facebook, Viber, Telegram та у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога»., та скористатися платформою цифрових консультацій WikiLegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь