САХНОВЕЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як платитимуть ЄП ФОП-«єдинники» І та ІІ груп з 1 серпня: аналіз Закону №3219

Дата: 03.08.2023 09:00
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

За Законом №3219 за серпень платники ЄП І та ІІ груп вже мають сплачувати авансові внески, але є винятки (це ФОП з ТОТ та території бойових дій). Нагадаємо, що через війну з 1 квітня 2022 року фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп було надано право не сплачувати до закінчення війни податок до бюджету. Наразі завдяки Закону №3219 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ буде містити кінцеву дату застосування пільг для “єдинників” І та ІІ груп та правил перебування для спецгрупи ЄП  - 1 серпня 2023 року. 

Тож у серпні пільга щодо несплати ЄП для І та ІІ груп вже не діє, і зазначені ФОП повинні будуть сплачувати своєчасно авансові внески з ЄП. Але є винятки. 

Хто з “єдинників” І та ІІ груп з 1 серпня звільняється від сплати ЄП?

За новим п. 11 підрозд. 8 розд ХХ ПКУ з 1 серпня 2023 року ФОП-«єдинники» І та ІІ груп, податкова адреса яких є на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому такі ФОП не заповнюють декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за період, в якому єдиний податок не сплачувався, яку подають у встановлені терміни. Одночасно зазначаємо, що таке послаблення - це не відстрочка сплати єдиного податку, а саме звільнення. А от чи користуватися таким звільненням чи ні, має вирішити сам ФОП. Тобто, якщо якийсь ФОП групи 1 та 2 забажає сплачувати єдиний податок за звільнені місяці, то він це може зробити. І, звісно, в такому випадку, треба показати цей ЄП у декларації. 

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені цим Кодексом, до таких платників не застосовуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Наразі такий перелік затверджено Наказом Мінреінтеграції №309. Перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується. 

Увага! Ця пільга не застосовується з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу територію України. Тобто, як тільки ви побачили, що ваш регіон виключили із Переліку, у наступному місяці вже треба буде платити ЄП обов’язково. 

 

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють й далі

Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОП з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Тож з 1 серпня ці пільги також діятимуть.

Нагадаємо, що нормами п.9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОП-«єдинники» (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно зі Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не здійснюють. Це стосується того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку обов’язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації - це потрібно для отримання страхового стажу за сплаченими внесками. Інакше вони вважатимуться просто переплатою. 

Законом №3219 не вносилися зміни до п.9-19, тож й надалі всі ФОПи мають право вирішувати, сплачувати чи не сплачувати ЄСВ за себе. Але при несплаті ЄСВ страхового стажу не буде.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь