САХНОВЕЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницька область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поглиблення співпраці з громадою для підвищення безпеки суспільства

Дата: 26.10.2023 15:30
Кількість переглядів: 38

З реформою кримінальної юстиції України та впровадженням пробації, було введено принципово нові підходи та інструменти роботи із особами, яким за рішенням суду призначено кримінальні покарання не пов’язані з позбавленням волі. Пробація – це  не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість дати правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства. Важливо, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю. Крім того, ця система більш економна порівняно з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

Наразі зусилля фахівців пробації спрямовані на вирішення криміногенних потреб правопорушників, основними з яких є пошук роботи, надання правової допомоги та здійснення соціального супроводу осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Не один рік поспіль, спільними зусиллями спеціалістів, проводиться групова та індивідуальна робота із суб’єктами пробації, для формування в них правильного світогляду, людських цінностей поведінки та стилю життя. Наразі надзвичайно важливо консолідувати зусилля усіх державних та громадських організацій, для підтримки осіб, які опинилися у конфлікті із законом аби вберегти їх від нових правопорушень, а громаду від беззаконності й хаосу. Частиною роботи із особами у конфлікті із законом є їх мотивування до змін: відмови від шкідливих звичок, подолання агресивної поведінки, пошук шляхів вирішення проблем та набуття нових корисних навичок і вмінь. Комплексний підхід до роботи з правопорушниками під час відбування ними покарань у громаді сприяє підвищенню безпеки суспільства шляхом профілактики рецидивної злочинності. Громади мають бути зацікавлені у тому, щоб їх член, співмешканець не вчинив правопорушення. Тож, мабуть, краще спробувати мотивувати її до змін, ніж сподіватися на щось примарне.

 

Вадим ЛЕВЧЕНКО – старший інспектор Шепетівського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь